De gezondheid

Het kooikerhondje is best een gezond ras, toch ontkomt ook dit ras niet aan een rijtje opsommingen. Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij dit ras is toch wel Patella Luxatie. Ongeveer 18% van de populatie is graad 1 lijder, een kleine 2% heeft graad 2 of meer. Er vanuit gaande dat een hond pas zichtbare klachten krijgt bij graad 2 en een operatie dan misschien noodzakelijk is, valt het percentage van 18% wel mee. Natuurlijk heeft dit wel de aandacht bij de rasvereniging en we hopen met het uitvoeren van fokwaardebepalingen in de toekomst deze afwijking binnen ons ras een stuk terug te kunnen dringen.
Nog een typisch gezondheidsprobleem bij het kooikerhondje is de zogenaamde bloedstollingziekte "Von Willebrand’s disease" (VWD), een ziekte die zich in de jaren negentig openbaarde. Middels een DNA profiel is de ziekte bij elk dier te achterhalen, elk fokdier wordt hierop onderzocht. Lijders en dragers worden uitgesloten voor de fokkerij en we kunnen nu stellen dat deze ziekte binnen de rasverening nauwelijks nog voorkomt.

ENM (erfelijke necrotische myopathie) ook wel kooikerverlamming genoemd, is een typische afwijking binnen het ras, wat gelukkig door het duidelijke fokbeleid binnen de rasvereniging nog maar zelden voorkomt. Maar elk geval is er één teveel, gezien het schrijnende verloop van deze ziekte en de voorspelling dat een dergelijk hondje het eerste levensjaar niet haalt.

Op heel kleine schaal zien we wel eens cataract, distichiasis en epilepsie binnen het ras.