Het karakter

Volgende de ras beschrijving is een kooikerhondje; vrolijk, maar niet luidruchtig, vriendelijk, goedaardig en attent. Het kooikerhondje was vroeger en is nog steeds een veelzijdige gebruikshond, die kan voldoen aan de uiteenlopende eisen die de mens aan hem stelt.

Als gezelschapshond is het kooikerhondje vrolijk, aanhankelijk, intelligent en attent. Zij past zich aan, aan het leefpatroon van zijn eigenaars. In huis zal zij zich bescheiden terugtrekken op zijn vaste plaats als er geen tijd voor haar is, en zal zij enthousiast reageren als de baas tijd voor haar vrijmaakt. Het kooikerhondje is ook een waakhond. In die rol verdedigd die het huis met fel geblaf, wanneer dat nodig is, een keffer is zij zeker niet. Zij is op haar hoede en vaak terughoudend tegenover vreemden. Heeft het hondje iemand buiten haar roedel in haar hart gesloten, dan is dat voor altijd.

Het kooikerhondje is een jachthond, een verdelger van muis, mol, rat en ook van kleine roofdieren. In veel kooikerhondjes zit enige jachtdrift.
 
In de naam kooikerhondje vallen beroepsnaam en eigennaam samen. Het kooikerhondje werd gefokt voor het werk in de eendenkooi, waarin zij tot de huidige dag dienst doet. Voor het werk is zij, naar uiterlijk en karakter, bijzonder goed uitgerust: pittig en onvermoeibaar, weinig gevoelig voor kou en vocht, klein en sterk, licht voetig en met hoog beweginstempo, oplettend, rustig en betrouwbaar en vooral werkwillig op grond van een zeer sterkte band met de baas.

Hier raken we het wezen van het kooikerhondje en de bron van haar veelzijdigheid. Gezelschapshond, waakhond, jachthond, kooikerhond; Zij kan het allemaal zijn, maar alleen als zij een baas krijgt die, wat in aanleg aanwezig is, weet te ontwikkelen.